Και εκεί που λέγανε ότι αν βγούμε από την Ευρωπαϊκή ένωση η ζημίες θα ήταν
μικρές όσο πλησιάζει αυτό το σενάριο τα
αλλάζουν και μας λένε θα επηρεάσουμε τις οικονομίες όλης της γης..
Ζοφερές προβλέψεις και καταστροφολογικά σενάρια για την πορεία της
ευρωπαϊκής αν όχι κι αυτής ακόμα της παγκόσμιας οικονομίας στην
περίπτωση μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, φοβούνται οι αναλυτές και
οι ειδήμονες κραταιών οικονομιών, ελάχιστες ώρες μετά το πέρας της
Συνόδου Κορυφής που θεωρητικά επαναβεβαίωσε τη δέσμευση όλων να
«κρατήσουν» την χώρα μας εντός της.... νομισματικής ένωσης.
Παρά τις περί του αντιθέτου
«επίσημες» διαβεβαιώσεις, παράγοντες της ρωσικής, της κινεζικής, αλλά
και της βρετανικής οικονομίας εμφανίζονται να ανησυχούν για ένα πιθανό
«ελληνικό ατύχημα».Μόσχα, Πεκίνο και Λονδίνο εμφανίζονται να «αγωνιούν» για την τύχη της Ελλάδας και οι «σοφοί» των κυβερνήσεών τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, που θεωρούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ντόμινο την Ευρωζώνη, να πλήξει καίρια τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα των κρατών τους. Κρατών και οικονομιών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές αγαθών, στην περίπτωση της Κίνας και ενέργειας, στην περίπτωση της Ρωσίας.
Το πόσο σημαντική για την διασφάλιση των οικονομικών τους συμφερόντων θεωρούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την συνοχή της Ευρωζώνης οι ιθύνοντες Κίνας και Ρωσίας αποτυπώνεται στις δηλώσεις στελεχών τους. Ενδεικτική η τοποθέτηση του επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας Μιχαήλ Ντμιτρίεφ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να υπογραμμίσει πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα παγκόσμια κρίση και μια «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου.
Εξέλιξη άκρως επικίνδυνη για τη Ρωσία και ειδικότερα για τον Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση θα βρισκόταν αντιμέτωπος ακόμα και με κοινωνικές αναταραχές και αυξημένη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του.
Κι αυτό γιατί η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ενεργειακά της έσοδα κι αν αυτά υποχωρήσουν δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για ανάπτυξη και για κοινωνικές παροχές, ενώ πιθανότητα θα έβλεπε και αθρόα εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από τη χώρα. Το κακό στην περίπτωση της Ρωσίας είναι το ότι οι ειδικοί αναλυτές της θεωρούν ως πιθανή μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - σε ποσοστό μάλιστα άνω του 50% - και παράλληλα προβλέπουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σύντομα και άλλες χώρες σε έξοδο από την νομισματική ένωση.
Την ίδια ώρα στην Κίνα η τύχη της Ελλάδας προκαλεί … εφιάλτες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Murtaza Syed, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κίνα, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να μην απειλεί άμεσα την Κίνα, πλην όμως εμμέσως συνιστά μείζον πρόβλημα καθώς εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο την Ευρωζώνη, άρα και σε «μεγάλο αναπτυξιακό σοκ την Ευρώπη». Με δεδομένο ότι η Ευρώπη αποτελεί σημαντικό «πελάτη» για τις κινεζικές εξαγωγές – με μερίδιο άνω του 18% - μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να πλήξει τις εξαγωγές της Κίνας… Αλλά και στη Βρετανία κυριαρχεί η ανησυχία για την συνοχή της ζώνης του ευρώ και για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εξαναγκαστεί σε έξοδο.
Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ευθέως πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε «απρόβλεπτη και ανεπανόρθωτη ζημιά», τόσο στην βρετανική οικονομία, όσο και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή. Κάλεσε δε τους Ευρωπαίους ηγέτες, στρέφοντας τα βέλη του ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση του Βερολίνου, λέγοντας πως μέχρι τώρα η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη υπήρξε «αξιοθρήνητα αποσπασματική» και πρέπει άμεσα να αλλάξει για να σταματήσει να υπονομεύει την προσπάθεια για ανάκαμψη από το τωρινό τέλμα…
1 σχόλιο:
καλε πως μας αγαπανε και μας προσεχουν τι να πω λατρεια για την Ελλαδα !!! οι προδοτες ολοι
Δημοσίευση σχολίου