Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η αιματοβαμμένη φωτογραφία που κέρδισε το Pulitzer.

Είναι η 12χρονη Ταράνα Ακμπάρι που στέκεται όρθια με ματωμένα χέρια στη μέση ενός δρόμου της Καμπούλ, κλαίγοντας και φωνάζοντας από τρόμο.
Το συγκλονιστικό στιγμιότυπο τραβήχτηκε από τον 30χρονο Μασούντ Χοσαϊνί στις 6 Δεκεμβρίου του 2011, την πιο αιματηρή ημέρα της τελευταίας τριετίας για τη χώρα, όταν καμικάζι αυτοκτονίας σκόρπισε τον θάνατο στην περιοχή Abul Fazel Shrine.
Ο απολογισμός των νεκρών τραγικός…Μόνο σε εκείνη την επίθεση αυτοκτονίας έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 70 άνθρωποι.
Η Ταράνα, που το όνομά της σημαίνει «Μελωδία», δεσπόζει στο κέντρο της φωτογραφίας με όλη την απόγνωση που φέρνει η βία, χαραγμένη στο πρόσωπό της. Δίπλα της, στα πόδια της κείτονται νεκροί και τραυματισμένοι: άνδρες, γυναίκες και παιδιά… Μεταξύ αυτών και ο 7χρονος αδελφός της.
Άλλα εφτά μέλη της οικογένειάς της, που βρίσκονταν στην Καμπούλ για τον εορτασμό της Ashura, ιερής ημέρας των Σιιτών, σκοτώθηκαν και ακόμη εννέα τραυματίστηκαν.
«Μόλις κατάφερα να σηκωθώ, είδα ότι όλοι γύρω μου ήταν στο έδαφος, ματωμένοι. Φοβήθηκα, φοβήθηκα πολύ», είπε η 12χρονη.
Την ίδια ημέρα, ένας δεύτερος καμικάζι αυτοκτονίας, σε άλλη επίθεση στην πόλη Mazar-i-Sharif, σκόρπισε το θάνατο σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους.
Η συγκλονιστική φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Χοσαϊνί για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Επελέγη ως η καλύτερη φωτογραφία, αποσπώντας το βραβείο Pulitzer για το 2012 στην κατηγορία «Breaking News».

Δεν υπάρχουν σχόλια: