Αυτός ήταν ο τίτλος των Financial Times λίγες μέρες πριν και αναφέρεται σε 38 αλλαγές που ζητούν οι πιστωτές μας μέχρι το τέλος του μήνα.
Η γνωστή εφημερίδα επικαλείται πως έχει στην κατοχή της επίσημα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η δανειστές της χώρας, εκτός των αλλαγών, απαιτούν μεταρρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε μικροδιαχείριση της κυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε τρία ξεχωριστά μνημόνια των 90 σελίδων συνολικά και αποτελούν, όπως η ίδια υποστηρίζει, το τίμημα που δέχτηκε η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει την δεύτερη συμφωνία διάσωσης της, των 130 δις. ευρώ και να αποφύγει μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών που θα έριχνε την ελληνική κοινωνία σε αναταραχές.
Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις αφορούν διάφορες δραστικές αλλαγές που πιστεύεται πως η Ελλάδα έχει ανάγκη. Αλλαγές στις δικαστικές αποφάσεις, στον τομέα της υγείας, στον τρόπο συνταγογράφησης των φαρμάκων, την εξαγορά νέου ηλεκτρονικού συστήματος για την φοροείσπραξη και τον καθορισμό ελαχίστων αποθεμάτων πετρελαίου.
«Το πρόγραμμα είναι πολύ φιλόδοξο από κάθε οικονομική μεταρρύθμιση, πρόκειται για μία ουσιαστική επανίδρυση του κράτους», τονίζει Ευρωπαίος αναλυτής της Eurasia Group.Οι 38 αυτές αλλαγές αποτελούν ένα μείγμα από νόμους που πρέπει να εγκριθούν από την βουλή, υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα που διαπερνούν όλο τον ιστό της Ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας από τις δαπάνες υγείας μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και την είσπραξη φόρων.
«Ελάχιστα από τα παραπάνω έργα καταγράφονται ως ολοκληρωμένα ή στην διαδικασία της εφαρμογής, μεταξύ των οποίων η πολυσυζητημένη μείωση των συντάξεων ύψους 300 εκ. ευρώ και τα 325 εκ. ευρώ σε άλλες περικοπές δαπανών», αναφέρει η εφημερίδα, ενώ οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις αφορούν κυρίως αλλαγές στις περικοπές δαπανών, τις τραπεζικές ρυθμίσεις και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Τα κυρίως απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ολοκληρωθούν στις επόμενες ημέρες περιλαμβάνονται οι μειώσεις φαρμακευτικών κρατικών δαπανών κατά 1,1 δις. ευρώ, ολοκλήρωση 75 καθολικών ελέγχων και 225 ελέγχων ΦΠΑ μεγαλοοφειλετών, καθώς επίσης και απελευθέρωση επαγγελμάτων. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, πολλά από τα παραπάνω μέτρα είχαν συμφωνηθεί το 2010 στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, όμως είχαν μπλοκαριστεί από ομάδες συμφερόντων με μεγάλη επιρροή, εργατικά σωματεία και ορισμένους υφυπουργούς στα οικονομικά υπουργεία.
Ο Mujtaba Rahman αναλυτής για την Ευρώπη στο Eurasia Group, δήλωσε ότι η κλίμακα και η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν οι δύσπιστοι πιστωτές της Ελλάδας την προετοιμάζουν για να αποτύχει κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος. «Ακόμα και αν κάποιος αντιλαμβάνεται την επιτακτική πολιτική ανάγκη, το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να αποτύχει, καθώς πολλοί από τους στόχους είναι αδύνατον να επιτευχθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου