Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η Εθνική οδός του Θανάτου.Βίντεο...

Η εθνική οδός του θανάτου αναφέρεται σε έναν αυτοκινητόδρομο με έξι λωρίδες μεταξύ του Κουβέιτ και του Ιράκ, επισήμως γνωστή ως η Εθνική οδός 80.
Διασχίζει την  πόλη του Κουβέιτ προς τη συνοριακή πόλη της Σαφουάν και στη συνέχεια τη Βασόρα.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Ηνωμένων Εθνών  στον πόλεμο του Κόλπου,ο Ιρακινός στρατός  και πολίτες δραπέτευαν στο Κουβέιτ από αυτήν την λεωφόρο για να ξεφύγουν απο τους βομβαρδισμούς των Η.Ε (U.N),αμερικανικά αεροσκάφη και επίγειες δυνάμεις τη νύχτα της 26Φεβ. 1991 επιτέθηκαν στην εθνική οδό 80 , με αποτέλεσμα την καταστροφή εκατοντάδων οχημάτων και τον θάνατο πολλών από των επιβατών.
Οι σκηνές της καταστροφής στο δρόμο είναι μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες του πολέμου, και  αναφέρεται ως παράγοντας στην απόφαση του προέδρου Τζορτζ Μπους να κηρύξει παύση των εχθροπραξιών, την επόμενη ημέρα..
Στην εθνική οδό 80, τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και πεζοναύτες μπλόκαραν τον δρόμο με αντιαρματικές νάρκες, και στη συνέχεια βομβάρδισαν το πίσω μέρος ενός τεράστιου κομβόη  οχημάτων ως επί το πλείστον ιρακινών δυνάμεων αλλά και πάρα πολλών πολιτών προκαλώντας  ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα με αποτέλεσμα τα οχήματα να κάθονται ακίνητα και να γίνονται εύκολοι στόχοι (σφαγή) για πολλές άλλες αεροπορικές επιδρομές τις επόμενες ώρες. 


Mε τις ευλογίες του Πάπα...
Κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ωρών, δεκάδες  πιλότοι  του Ναυτικού και της Αεροπορίας (πολλοί από USS Ranger (CV/CVA-61) αεροπλανοφόρο) επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή χρησιμοποιώντας μια ποικιλία διαφορετικών πυρομαχικών.  
Ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση είναι άγνωστος και εξακολουθεί να παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Μερικές ανεξάρτητες εκτιμήσεις πάνε τον αριθμό των θυμάτων υψηλό όπως "δεκάδες χιλιάδες" 10.000. Πολλοί από αυτούς ήταν άοπλοι πολίτες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν απο τους βομβαρδισμούς των UN που γινόντουσαν στα χωριά τους..
http://hellasxg.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: