Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν βάλει κάτω την Ελλάδα και την τσακίζουν διότι υποστηρίζουν ότι τίποτε δεν πάει καλά και ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι Έλληνες τους δουλεύουν ψιλό γαζί.
Φυσικά οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, η εσωτερική χρεοκοπία, η διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, το 1.000.000 άνεργοι, οι εκατοντάδες χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις, οι ευέλικτες μορφές εργασίας δεν είναι… μεταρρυθμίσεις. Είναι το επιδόρπιο διότι οι ξένοι ζητούν ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Εν πάση περιπτώσει, οι Γερμανοί και λοιποί «φίλοι» μας, χτυπάνε την Ελλάδα λέγοντας ότι δε μπορεί να έχουν εφαρμοστεί δύο Μνημόνια και να μην βελτιώνονται τα δημοσιονομικά.Άραγε δεν περνούν από το μυαλό τους ότι ακριβώς τα δύο αυτά Μνημόνια φταίνε για την κατάσταση της Ελλάδας; Δεν αντιλαμβάνονται ότι όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας και δεν φταίνε οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν; Δε ρωτάνε τον Πορτογάλο πρωθυπουργό να τους πει; Η Πορτογαλία πριν τα Χριστούγεννα ήταν παράδειγμα προς μίμηση για τη δημοσιονομική πειθαρχία που επεδείκνυε μετά την προσφυγή της στο Ταμείο Στήριξης. Όλοι είχαν να λένε για τους Πορτογάλους που τα έκαναν όλα σωστά και που τα οικονομικά τους πάνε περίφημα επειδή το Μνημόνιο τους έσωσε.
Όμως, διαβάστε τι έφερε το Μνημόνιο στους Πορτογάλους με τα 400 ευρώ κατώτατο μισθό: Η πιστοληπτική της ικανότητα υποβαθμίστηκε σε σκουπίδια, οι αποδόσεις των ομολόγων της δέχονται επίθεση, το spread της Πορτογαλίας σημειώνει νέο ρεκόρ στις 1.542 μ.β., καταγράφοντας αλματώδη άνοδο της τάξης των 225 μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Ρεκόρ καταγράφει και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της χώρας εκτοξευόμενο στις 1.493 μ.β., που σημαίνει πως η Πορτογαλία εμφανίζει 72% πιθανότητες χρεοκοπίας την επόμενη πενταετία.
«Με αυτούς τους ρυθμούς, η Πορτογαλία θα βρεθεί πολύ σύντομα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», σχολίασε ο Dan Greenhaus, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της BTIG. Ολοι πλέον εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η Πορτογαλία θα αναγκαστεί να προσφύγει για δεύτερη φορά στο Ταμείο και να πάρει νέο δάνειο. Μιλάμε για τη χώρα που τα κάνει όλα καλά και έχει απίστευτη δημοσιονομική πειθαρχία, κι όμως, τα Μνημόνια την οδηγούν με απόλυτη βεβαιότητα στο δρόμο της Ελλάδας, δηλαδή σε ένα δεύτερο δάνειο, σε νέο Μνημόνιο και φυσικά στο δρόμο της χρεοκοπίας, της υποτέλειας, του ξεπουλήματος της περιουσίας.
Επομένως, να φταίνε άραγε οι… απείθαρχες χώρες ή να φταίνε οι πολιτικές των Μνημονίων; Μπορεί κάποιος να το εξηγήσει στους άσχετους (για να μην πούμε κάτι πιο βαρύ) Ευρωπαίους ή μήπως όλα είναι ένα στημένο παιχνίδι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου