Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Γάζα: Απόβαση του ισραηλινού ναυτικού σε πλοία με ακτιβιστές .(Δείτε το βίντεο)

Το ισραηλινό ναυτικό ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε απόβαση σε δύο σκάφη που μετέφεραν ακτιβιστές, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας. (Δείτε το βίντεο)
Σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι το καναδικό πλοίο Tahrir και το ιρλανδικό Saoirse, με 27 συνολικά επιβαίνοντες θα μετακινηθούν προς το λιμάνι Ασντόντ.
"Οι στρατιώτες του ισραηλινού ναυτικού λειτούργησαν σύμφωνα με το σχεδιασμό και πήραν κάθε αναγκαία προφύλαξη για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ακτιβιστών πάνω στα σκάφη, όπως και τη δική τους", αναφέρει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Το Μάιο του 2010, ισραηλινοί κομάντος αποβιβάστηκαν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και σκότωσαν 9 Τούρκους πολίτες σε συμπλοκή με τους ακτιβιστές, κάποιοι από τους οποίους ειπώθηκε ότι ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και μαχαίρια.
Το Ισραήλ απέρριψε την απαίτηση της Άγκυρας να ζητήσει συγγνώμη και μετά από μια μακρά περίοδο διαμάχης, η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη, πριν δύο μήνες.
Τα πλοία Tahrir και Saoirse, τα οποία μετέφεραν μικρή ποσότητα φαρμάκων, απέπλευσαν από την Τουρκία την Τετάρτη. Το ισραηλινό ναυτικό δήλωσε ότι τα πλοία βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα όταν ακινητοποιήθηκαν, σε απόσταση 40 – 60 μιλίων από τις ακτές.
Οι ακτιβιστές που επέβαιναν σε αυτά, έρχονταν από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ και περιελάμβαναν Παλαιστίνιους και τουλάχιστον έναν Άραβα υπήκοο Ισραήλ.
Τα σκάφη συνέχισαν να πλέουν προς τη Γάζα, παρά τις οδηγίες να αλλάξουν πορεία ή να εκφορτώσουν τα φάρμακα σε ισραηλινό ή αιγυπτιακό έδαφος, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.
Επικαλούμενο την ανάγκη να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων, το Ισραήλ έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Γάζα από το 2007, όταν η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της περιοχής.
Έκθεση του ΟΗΕ για την επιχείρηση εναντίον των Τούρκων του 2010, αναφέρει ότι ο αποκλεισμός είναι "νόμιμο μέτρο ασφαλείας" και ότι "η εφαρμογή του ήταν σύμφωνη με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου".
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο ναυτικό αποκλεισμός της Γάζας είναι παράνομος και απάνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: