Οι καλωδιώσεις του λειτουργούν σαν τις συνδέσεις των νευρώνων.
Αμερικανοί ερευνητές έφτιαξαν ένα τσιπ που μιμείται τη δραστηριότητα των νευρώνων, των εγκεφαλικών δηλαδή κυττάρων, όταν δέχονται νέες πληροφορίες και αντιδρούν σε αυτές.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής τον Τσι-Σανγκ Πουν, σύμφωνα με το BBC, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τσιπ που προσομοιώνει τη λειτουργία μίας σύναψης του εγκεφάλου.
Στον εγκέφαλο υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, κάθε ένας από τους οποίους σχηματίζει συνδέσεις με πολλούς άλλους νευρώνες, επιτρέποντας έτσι στις πληροφορίες να μεταδίδονται στα κυκλώματα του εγκεφάλου. Στη δημιουργία νέων συνδέσεων οφείλεται η πλαστικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή η δυνατότητά του να αναδιαμορφώνει τις λειτουργίες του, να μαθαίνει νέα πράγματα και να θυμάται.
Το εγκεφαλικό τσιπ’ έχει περίπου 400 τρανζίστορ και οι καλωδιώσεις του μιμούνται τις νευρωνικές συνδέσεις. Οι πληροφορίες «ρέουν» μέσω των τρανζίστορ με ανάλογο τρόπο με αυτόν που κινούνται μέσω των συνδέσεων οι πληροφορίες στα αυθεντικά νευρωνικά κυκλώματα.
Τέτοιου είδους νευρωνικά τσιπ μπορεί στο μέλλον, μεταξύ άλλων, να καταστήσουν εφικτή την επικοινωνία ανάμεσα σε τεχνητά μέλη του σώματος και στον εγκέφαλο, όπως επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία καλύτερων ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου