Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ανάλυση σοκ από το Ισραήλ: Έρχεται πόλεμος. Η Τουρκία, χειρότερη από το Ιράν!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αυτή την εβδομάδα κάνει βήματα προς μια ένοπλη σύγκρουση με το Ισραήλ, όχι για το παλαιστινιακό ζήτημα, αλλά επειδή εποφθαλμιά τις πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου της ανατολικής Μεσογείου, απέναντι από τις ακτές του Ισραήλ.
Την Πέμπτη το βράδυ, ανακοίνωσε ότι τουρκικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύσουν οποιοδήποτε τουρκικό σκάφος μεταφέρει βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Στην ομιλία του στην τηλεόραση του Αλ Τζαζίρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι έχει λάβει μέτρα για "να σταματήσει το Ισραήλ από την μονομερή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο».
Δεν είπε τι μέτρα έχει λάβει.

Αν τουρκικά πλοία παραβιάσουν τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, ο Ερντογάν θα γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης που θα ξεκινήσει στρατιωτική δράση στην παλαιστινιακή υπόθεση… Σ΄ ατή τη περίπτωση ακόμα και το Ιράν θα τεθεί σε δεύτερη μοίρα αφού ποτέ κανείς δεν τόλμησε να προκαλέσει το Ισραήλ τον τρόπο που η Τουρκία το έχει κάνει.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει την πεποίθηση ότι οι αραβικές δυνάμεις, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες παρακολουθούν τους ελιγμούς του με βαθιά καχυποψία, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να “παίξουν μπάλα” μαζί του τώρα που έχει αντιμετωπίσει το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν σχεδιάζει να στείλει πολεμικά πλοία του στη περιοχή για δύο αποστολές:

1. Για να διασπάσει το μικρό αριθμητικά ναυτικό του Ισραήλ σε δύο μέτωπα - ένα για τη διατήρηση του εμπάργκο κατά της Γάζας και ένα για τη διαφύλαξη του φυσικού αερίου και τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου απέναντι από τις ακτές του.

2. Για να “τρομάξει” το Ισραήλ με τον πλήρη ή μερικό αποκλεισμό του από την ανοικτή θαλάσσα και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να το αποκλείσει από την ενέργεια και από σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Στρατιωτικές πηγές του DEBKAfile αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να βάλει στη γωνία το Ισραήλ ακόμη και με μια αναπόφευκτη στρατιωτική αντιπαράθεση, η οποία θα συμβεί πολύ πιο σύντομα απ΄ όσο πιστεύουν Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί.

Ο χαμένος Ερντογάν

Ο Ερντογάν οδηγείται σ΄ αυτή τη πολιτική υψηλότατου ρίσκου έχοντας ήδη υποστεί ήττα στη Λιβύη,όπου η Άγκυρα επένδυσε μεγάλα ποσά για την υποστήριξη των ανταρτών. Από την Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός παρακολουθεί την κατανομή του πετρελαίου της Λιβύης, ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και το Κατάρ. Η Τουρκία έμεινε πίσω.

Ο στόχος του να βάλει χέρι στα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, δεν έχει να κάνει μόνο με το Ισραήλ, αλλά και με την Ελλάδα η οποία έχει πλέον στενούς στρατιωτικούς δεσμούς με το Ισραήλ.
Όσο για την Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν υπολογίζει για την υποστήριξη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε μια στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ είναι λιγότερο βέβαιοι για την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Συνεργασία με Αρμενία και PKK η αντίδραση του Ισραήλ!

Στην επιλογή και στην διαμόρφωση των μέτρων που θα λάβει το Ισραήλ κατά της Τουρκίας φαίνεται ότι προχωρά η κυβέρνηση του Ισραήλ αφού σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη του ισραηλινού ΥΠΕΞ Lieberman για αυτό το λόγο. Όπως αναφέρουν οι Ισραηλινές πηγές το ΥΠΕΞ της χώρας προσανατολίζεται στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για του ισραηλινούς βετεράνους πολέμου να μην επισκεφτούν την Τουρκία.
Η δεύτερη κίνηση θα είναι η συνεργασία με την Αρμενία και πιο συγκεκριμένα η συνεργασία του ισραηλινού λόμπι με το αρμενικό στην Αμερική ώστε και οι δύο πλευρές να κινηθούν κατά των τουρκικών θέσεων στο Κογκρέσο. Για το σκοπό αυτό ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ πρόκειται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του αρμενικού λόμπι στην Αμερική κατά την επικείμενη επίσκεψη του.

Στα ίδια πλαίσια σοβαρό ζήτημα για την Τουρκία ια δημιουργούσε το ενδεχόμενο αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από το Ισραήλ και η συνδρομή αυτού για την περεταίρω διεθνοποίηση του ζητήματος. Επιπλέον το Ισραήλ θα μπορούσε να υποστηρίξει τις θέσεις της Αρμενίας έναντι της Τουρκίας για το ζήτημα του ελέγχου του όρους Αραράτ.
Πηγές στο Ισραήλ αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ σχεδιάζει να συναντηθεί με εκπροσώπους του PKK στην Ευρώπη με στόχο την αύξηση της συνεργασίας των δύο πλευρών σε κάθε πιθανό τομέα. Μία από τις πιθανότητες είναι η κουρδική οργάνωση να ζητήσει την στρατιωτική βοήθεια του Ισραήλ όπως εκπαίδευση και οπλισμό.
Τέλος η κυβέρνηση του Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο της αξιοποίησης των ισραηλινών διπλωματών σε ολόκληρο τον κόσμο για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης όσον αφορά την τουρκική καταπίεση επί των μειονοτήτων της Τουρκίας. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αναλυτές η θέση της Τουρκίας στην διεθνή σκηνή δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική καθότι η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει προβλήματα με το ΝΑΤΟ την Ελλάδα, την Συρία και το Ιράν.
Όπως δήλωσε ο Lieberman «θα αποδείξουμε στο Ερντογάν ότι το να δημιουργεί προβλήματα με το Ισραήλ δεν πρόκειται να του αποδώσει κάτι θετικό». Συμπληρώνοντας ο Lieberman είπε ότι «η Τουρκία πρέπει να μας αντιμετωπίζει με σεβασμό και ευπρέπεια».
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: