Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Mαζικούς τάφους στο Σουδάν αποκαλύπτουν εικόνες από δορυφόρο

Οι εικόνες μέσω δορυφόρων αποκαλύπτουν την ύπαρξη μαζικών τάφων, αναφέρει η οργάνωση Satellite Sentinel.Οι εικόνες μέσω δορυφόρων αποκαλύπτουν την ύπαρξη μαζικών τάφων, αναφέρει η οργάνωση Satellite Sentinel
Εικόνες μέσω δορυφόρου δείχνουν μαζικούς τάφους στο Σουδάν, στο νότιο Κορντοφάν, όπου πρόσφατα είχαν σημειωθεί σφοδρές μάχες, αναφέρει οργάνωση που έχει δημιουργήσει ο Τζορτζ Κλούνεϊ.
Το πρότζεκτ Satellite Sentinel ανέφερε ότι η σφαγή μοιάζει να έχει συμβεί στην πόλη Καντούγλι, στο νότιο Κορνοφάν που συνορεύει με το Νότιο Σουδάν, το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι μάχες έχουν ξεσπάσει ανάμεσα σε Νούβιους αντάρτες και τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν. Εκπρόσωπος του στρατού του Σουδάν αρνείται τις κατηγορίες ότι σκοτώθηκαν πολίτες. Τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να ξεφύγουν από τις μάχες. Ωστόσο, το Satellite Project δηλώνει ότι οι εικόνες αυτές αποδεικνύουν ότι ο στρατός του Σουδάν στοχεύει και πολίτες. Προσθέτει ότι μίλησε με αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι δήλωσαν ότι δυνάμεις πιστές στο Χαρτούμ σκοτώνουν συστηματικά πολίτες που θεωρείται ότι εκφράζονται κατά της κυβέρνησης. Πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι μάχες συνεχίζονται στο Νότιο Κορντοφάν, παρά την ειρηνευτική συμφωνία.
Μέλος του ΟΗΕ το Νότιο Σουδάν
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την ώρα που το Νότιο Σουδάν γίνεται και επισήμως μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά από την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του, το Νότιο Σουδάν έγινε σήμερα το 193ο μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Ανακηρύσσω το Νότιο Σουδάν μέλος των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο Γιόζεφ Ντάις, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, μετά από την σχετική ψηφοφορία.


«Καλώς όρισες Νότιο Σουδάν. Καλώς ήρθες στην κοινότητα των εθνών. Όλοι όσοι υπέστησαν έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο. Όλοι όσοι έχασαν αγαπημένα πρόσωπα. Όλοι όσοι εγκατέλειψαν το σπίτι και την κοινότητά τους, όλοι όσοι κράτησαν την ελπίδα, ζουν σήμερα μία ιστορική στιγμή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.


Σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα στο Νότιο και το Βόρειο Σουδάν, ο ΓΓ του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι η ευημερία της κάθε χώρας εξαρτάται από την άλλη.

«Ο νότος και ο βορράς έχουν κοινό πεπρωμένο. Πρέπει να κοιτάξουν το μέλλον ως εταίροι και όχι ως αντίπαλοι» πρόσθεσε. Εκτός από τους 7.000 κυανόκρανους που θα αποστείλει ο ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, η αποστολή του θα αποτελείται από ειδικούς και τεχνικούς με σκοπό την ανάπτυξη των υποδομών μιας από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο.

Ωστόσο, το Νότιο Σουδάν έχει μία σημαντική πηγή πλούτου: το πετρέλαιό του. Τα αποθέματά του εκτιμώνται σε 6,7 δισεκατομμύρια βαρέλια. Κάθε ημέρα παράγει περίπου 500.000 βαρέλια, τα οποία μεταφέρονται στο λιμάνι του Σουδάν μέσω πετρελαιαγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: