Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην Τουρκία

Πολιτική κρίση ξεσπά στη χώρα.
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, ο στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ, καθώς και οι επικεφαλής του Στρατού Ξηράς στρατηγού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, του Ναυτικού ναυάρχου Ερσέφ Ουγούρ και της αεροπορίας πτέραρχου Χασάν Ακσάϊ παραιτήθηκαν αιφνιδιαστικά, λόγω των... συνεχιζόμενων διαφωνιών με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Η μαζική παραίτηση όλων των ανώτατων διοικητών των ενόπλων δυνάμεων είναι πρωτοφανής για την Τουρκία. Παραταύτα εδώ και μέρες υπήρχε στην Άγκυρα έντονο παρασκήνιο περί τέτοιου ενδεχόμενου.
Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να αρχίσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για τις κρίσεις στο στράτευμα μέσα σε ένα βαρύ κλίμα με δεδομένη την προφυλάκιση πολλών εν ενεργεία αξιωματικών για διάφορες υποθέσεις
Μόλις την Παρασκευή, το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης έκανε δεκτό το κατηγορητήριο του εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση της δημιουργίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα.
Ο διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου (4η στρατιά) στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ και ο πρώην αρχηγός της 1ης Στρατιάς στρατηγός ε.α Χασάν Ιγσίζ, είναι μεταξύ των 22 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών που κατηγορούνται. Η σχετική εισαγγελική έρευνα συνεχιζόταν εδώ και περίπου δύο χρόνια.
Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ακόμη καταγγείλει συνωμοτικό σχέδιο του στρατού για την αποσταθεροποίησή της και είχε προχωρήσει σε διώξεις πολλών ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών όπως και αρκετών αποστράτων. Δεκάδες είναι στη φυλακή ή υπό συνθήκες κράτησης.
Ο στρατός είναι ο θεματοφύλακας της παράδοσης του κεμαλικού κοσμικού κράτους στην Τουρκία κάτι που τον έφερε σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: