Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Καταγγέλλουν υποβάθμιση του «Δημόκριτου»

Πολύπλευρη υποβάθμιση της έρευνας, των ερευνητικών ινστιτούτων και των ίδιων των ερευνητών και επιστημόνων, οι οποίοι ωθούνται στη μετανάστευση, καταγγέλλει η ερευνητική κοινότητα της χώρας.

Το θέμα ανέδειξε με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Παιδείας ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε τις περιπτώσεις εννέα πρώην συμβασιούχων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», για τους οποίους, αν και υπέβαλαν αιτήσεις, ώστε οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το ΑΣΕΠ εσφαλμένα έκρινε ότι δε συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής τους στις διατάξεις του ΠΔ 164/2004.


Οι συμβασιούχοι δικαιώθηκαν μετά την προσφυγή τους στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ωστόσο η σχετική ΚΥΑ δεν υπογράφτηκε ποτέ από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών. Μετά τις εκλογές του 2009, το σχέδιο της ΚΥΑ παρέμεινε επί ένα χρόνο ανυπόγραφο στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. «Λόγω ανασχηματισμού και μετακίνησης των υπουργών που είχαν ήδη υπογράψει, η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά από την αρχή».

Σε άλλες χώρες...

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, αρκετοί από αυτούς σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο της μετανάστευσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αναζητήσουν εργασία και υλοποίηση των ονείρων και φιλοδοξιών τους ως επιστήμονες - ερευνητές.


Και καταλήγει η ερώτηση του κ. Κριτσωτάκη: «Πότε θα υπογραφεί η ΚΥΑ, ώστε να συσταθούν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις και να μετατραπούν οι συμβάσεις των επιστημόνων του ΕΚΕΦΕ ''Δημόκριτος'' σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, τις οποίες αποδέχτηκε το ΑΣΕΠ; Και τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για να αποτραπεί η ''διαρροή εγκεφάλων'' από την Ελλάδα;».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, 30/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: