Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΟΚ: «Υποδυόταν τον αστυνομικό και έλεγε ότι είμαστε ασφαλείς για να μας ξετρυπώσει»

Οι μαρτυρίες των επιζησάντων, που βρίσκονταν στην κατασκήνωση της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος Νορβηγίας στην Οτόγια, είναι συγκλονιστικές. Πολλά παιδιά υποστηρίζουν ότι ο ακροδεξιός μακελάρης, Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, που ήταν ντυμένος με στολή αστυνομικού, γύρναγε και φώναζε ότι «είναι ασφαλείς», ώστε να τους ξετρυπώσει από τις κρυψώνες και στη συνέχεια να τους εκτελέσει.
Διαβάστε τι είπε στους δημοσιογράφους ο Torbjorn Vereide (φωτό), μάγειρας στην κατασκήνωση:
«Είχαμε κρυφτεί στα ρηχά της θάλασσας, όταν ήρθε ένας άνδρας ντυμένος ως αστυνομικός και είπε ότι ήταν ασφαλές να βγούμε από το νερό. Μας είπε ότι ένα πλοίο είχε έρθει για να μας σώσει. Σηκώθηκα, και κάποιοι άλλοι ανέβηκαν. Τότε άρχισε να μας πυροβολεί.
Ήμασταν 20-30 άτομα στην παραλία. Όταν άρχισε να ρίχνει απομείναμε μόνο 8. Κρυφτήκαμε σε μια μικρή σπηλιά, δίπλα στο κύμα και βλέπαμε από εκεί ανθρώπους νεκρούς ή να αργοπεθαίνουν. Ώρα μετά είδαμε λέμβους να πλησιάζουν. Στην αρχή σκεφτήκαμε ότι στις βάρκες ήταν συνεργοί του φονιά και δεν ξεμυτίζαμε. Αλλά τελικά κρυώναμε τόσο πολύ που πήραμε το ρίσκο να φανερωθούμε. Τώρα πια, μια ημέρα μετά, αρχίζω και συνειδητοποιώ τον τρόμο που ζήσαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: