Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Αποθήκη-θηρίο σε εθνικό πάρκο (με αδεια απο τον Ψωμιάδη;)

«Τρίτωσε»! Και άλλη αποθήκη-μαμούθ εντόπισαν οι φύλακες του Δέλτα Αξιού, να χτίζεται μέσα στη Γ' Ζώνη Προστασίας του περιβαλλοντικού πάρκου, χωρίς να έχει ζητηθεί ποτέ η απαιτούμενη από τον νόμο γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης.
Η αποθήκη έχει έκταση ενός στρέμματος Ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει ότι πήρε άδεια από την...
άλλοτε ηγεσία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης -επί των ημερών Ψωμιάδη- κι έχει επιδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να φτιάξει μονάδα ανακύκλωσης.
«Πυρ και μανία» εμφανίζεται ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Θεμιστοκλής Κουιμτζής, που χθες το πρωί ενημερώθηκε από τους φύλακες για το κτίσμα. Οπως του ανέφεραν, ανεγείρεται σε έκταση περίπου ενός στρέμματος, για λογαριασμό της εταιρείας «Ιωάννης Ναρίδης Ο.Ε.», που ασχολείται με την ανακύκλωση. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης ήταν παρών κι επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει σήμερα τα σχετικά έγγραφα και τις αδειοδοτήσεις στη διοίκηση του περιβαλλοντικού πάρκου.
Συναγερμός
Στον Φορέα σήμανε αμέσως συναγερμός, καθώς ουδέποτε ζητήθηκε για την αδειοδότηση η άποψή του. Με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφό του, ζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομία, δήμο κ.λπ.) όλες τις άδειες που τυχόν έχουν εκδοθεί για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο. Τους υπενθυμίζει ότι καμιά αδειοδότηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δική του γνωμοδότηση και το κοινοποιεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης και τον Συνήγορο του Πολίτη.


Τον Οκτώβριο του 2009, ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού κατάφερε να σταματήσει την ανέγερση μιας αποθήκης 12 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, της ιδιωτικής εταιρείας «Αλμέκο» που χτιζόταν, επίσης με την άδεια της πρώην ηγεσίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Οκτώ μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2010, δασολόγος και φύλακας του εθνικού πάρκου διαπίστωσαν έκπληκτοι την ανέγερση δεύτερης αποθήκης, τριών χιλιάδων τ.μ., μέσα στη Γ' Ζώνη Προστασίας, με παρόμοια άδεια, που είχε εκδοθεί για λογαριασμό της εταιρείας «Ιντερκλάρκ», αυτή τη φορά. Για την υπόθεση παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας.
Ο ιδιοκτήτης του κτίσματος Ι. Ναρίδης υποστήριξε: «Χτίζω αγροτική αποθήκη που μέσα θα έχει και μια πρέσα για τη διαλογή σκουπιδιών». Τόνισε ότι έχει όλες τις απαιτούμενες άδειες που «εκδόθηκαν πριν από ένα χρόνο περίπου από τη Νομαρχία», αλλά και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
«Το οικόπεδο το έχω από κληρονομιά, δεν το αγόρασα τώρα. Εχω έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και χρηματοδότηση από επιδοτούμενο πρόγραμμα για να κάνω ανακύκλωση. Κανείς δεν μπορεί να με σταματήσει, όταν το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μού επιβάλλει να προχωρήσω. Εχω πληρώσει 30 χιλιάδες ευρώ στο Δημόσιο για να πάρω ρεύμα και 50 χιλιάδες για να φτιάξω δρόμο. Δίνουμε δουλειά σε τόσο κόσμο εδώ. Το ότι θα κάνουμε ανακύκλωση δεν είναι περιβαλλοντικό έργο; Μου περισσεύουν εκατό χιλιάδες ευρώ κι όποιος θέλει, θα τα πούμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια», κατέληξε. 

Πηγή  http://whitetoweraris.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: