Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΑΦΛΕΞΗ..

SHC (sponta-neous human compustion) ή ΑΑΑ (αυτόματη ανθρώπινη ανάφλεξη) ονομάζεται η μη προκαλούμενη από εξωτερικούς παράγοντες καύση του σώματος. 
 Σε αυτή αποδίδονται άτυπα περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν καμμένοι σε δωμάτια ανέπαφα. Κατά την αυτοψία του χώρου αποδεικνύεται πως το σώμα έχει καεί επί τόπου (δηλαδή δεν τοποθετήθηκε εκεί μετά την καύση) αλλά δεν βρίσκεται ούτε το σημείο ανάφλεξης, ούτε το αίτιο. Καλό είναι να κάνουμε ένα βασικό διαχωρισμό ώστε να μη μπερδευτούμε στην πορεία. Τα ερωτήματα είναι στην πραγματικότητα δύο. Το πρώτο αφορά στην ανάφλεξη και το δεύτερο στην καύση. Αν και δείχνουν άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, καλό θα ήταν να τα εξετάσουμε χωριστά.

Ανάφλεξη 
Τα περισσότερα πτώματα ανακαλύπτονται ολοσχερώς καμμένα στον κορμό με ανέπαφα κάτω άκρα ή ακόμη και με ανέπαφα τα ρούχα τους.
Πώς εξηγείται το φαινόμενο ? Όσοι δέχονται τη θεωρία της ΑΑΑ είτε καταφεύγουν στη φυσική για να την εξηγήσουν είτε αρκούνται σε ελλείπεις εξηγήσεις. Φαντάσματα, εξωγήινοι, ξόρκια κλπ. Οι περισσότεροι δεν δέχονται την ΑΑΑ και προσπαθούν ν' αποδώσουν κάθε περίπτωση σε εξωγενείς παράγοντες όπως είναι το τσιγάρο. Αν θέλουμε να παίξουμε με τις λέξεις μπορούμε ν' αποδείξουμε πως η καθαρά ενδογενείς ανάφλεξη δεν είναι εφικτή διότι απαιτείται η παρουσία οξυγόνου το οποίο δεν παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυταπόδεικτη είναι όμως η ύπαρξη της ακούσιας ανάφλεξης που λαμβάνει χώρα εντός του οργανισμού.
Το σώμα μας είναι ένας χημικός αντιδραστήρας που δουλεύει ασταμάτητα. Η διαφορά του από τους τεχνητούς αντιδραστήρες είναι μόνον μία. Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει εξ' ορισμού πως δεν είμαστε σε θέση ούτε να ελέγξουμε τον αντιδραστήρα μας, ούτε να προβλέψουμε πιθανές βλάβες ,μα ούτε και να εξηγήσουμε τα αίτια των βλαβών.
Αλκοόλ (αιθανόλη)
alkool Η κατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα οινοπνεύματος κατηγορείται μόνιμα σε περιπτώσεις ΑΑΑ. Αυτό είναι μάλλον απίθανο. Ένας υγιείς οργανισμός με 0,7% αλκοόλ στο αίμα του οδηγείται σε αναπνευστικές δυσλειτουργίες ενώ αγγίζοντας το 1% φλερτάρει με το θάνατο. Η αιθανόλη χαρακτηρίζεται εύφλεκτη όταν βρίσκεται σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη του 30%. Έχει σημείο ανάφλεξης (flash point) 12,8 ºC και θερμοκρασία αυτό-ανάφλεξης τους 365 ºC. Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν η πόση αλκοόλ αθωώνεται. Βέβαια όχι πέραν αμφιβολίας καθώς αγνοούμε αν υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες δύναται να μετουσιωθεί εντός του οργανισμού αλλάζοντας της φυσικές του ιδιότητες.
Ηλεκτρισμός
Μία μικρή μερίδα αποδίδει την ΑΑΑ σε βλάβη του ΚΝΣ. Για άγνωστη αιτία ilektrismos αποσυντονίζεται ο μηχανισμός κυκλοφορίας των ηλεκτρικών φορτίων του οργανισμού προκαλώντας αλλού κενά και αλλού συσσώρευση με αποτέλεσμα την ΑΑΑ. Θεωρητικά κάτι τέτοιο είναι σαφώς εφικτό αλλά λογικά ο θάνατος θα πρέπει να προηγείται της ανάφλεξης. Αν όχι θάνατος,τουλάχιστον καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ίσως παράλυση κλπ. Βέβαια όσο διεξοδικά και αν εξετάσει ο ιατροδικαστής τις εναπομείνασες στάχτες, δεν θα είναι σε θέση να απορρίψει ή να επιβεβαιώσει κάτι απ' όλα αυτά. Αντικειμενικά λοιπόν δεν μπορούμε να απορρίψουμε αυτή την εκδοχή.
Θερμότητα
Θιβετιανοί μοναχοί που ασκούν Tummo αποδεδειγμένα καταφέρνουν να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματός τους έως και 8,5 C.Επιστημονική εξήγηση ακόμη δεν υπάρχει όμως η λογική λέει πως αν ο οργανισμός μου είναι σχεδιασμένος ώστε ο εγκέφαλός να μπορεί να ελέγξει τη θερμοκρασία του σώματός κατά βούληση, τότε σίγουρα υπάρχει η δυνατότητα να συμβεί ακούσια.
Σφαιρικός κεραυνός
Από τον Φραγκλίνο μέχρι και τον Gilman το φαινόμενο του σφαιρικού κεραυνού έχει περάσει από πολλά κύματα εξηγήσεων, πειραμάτων και αναλύσεων χωρίς όμως να έχει ακόμη επιτευχθεί η πλήρης κατανόησή του. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι σφαιρικός κεραυνός είναι μία μικρή μάζα πλάσματος που κινείται για βραχύ χρονικό διάστημα επηρεασμένη από ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ο σφαιρικός κεραυνός χρησιμοποιείται από κάποιους ως εξήγηση της ΑΑΑ. Δεν μπορούμε να σταθούμε σε αυτή την εξήγηση όμως αφού καλά-καλά δεν έχουμε αντιληφθεί το φαινόμενο. Το μόνο που μπορούμε να βεβαιώσουμε είναι η ύπαρξη ηλεκτρισμού και μαγνητισμού στο ανθρώπινο σώμα.
Τοπολογία 
Υπάρχει η άποψη πως το κλειδί του μυστηρίου δεν βρίσκεται στη θυματολογία (αν το θύμα είναι άνδρα ή γυναίκα, χονδρό ή αδύνατο κλπ ) αλλά στην τοπολογία. Οι γραμμές Hartmann, οι γραμμές Ley, το μαγνητικό πεδίο της Γης κ.α. εξηγούν στο μυαλό πολλών την ΑΑΑ. Αυτό,αν και δεν έχει ερευνηθεί διεξοδικά είναι θεωρητικά συζητήσιμο ίσως όμως ως βοηθητικός παράγων  και όχι ως πρωταρχικό αίτιο.Διότι δεν εξηγείται από δύο ανθρώπους σε διαφορετικά δωμάτια του ιδίου σπιτιού να αναφλέγεται μόνον ο ένας.
Καύση
Έστω ότι δεχόμαστε την πιθανότητα αυθόρμητης ανάφλεξης, μένει να κουβεντιάσουμε το ζήτημα της καύσης. Οι περισσότερες περιπτώσεις ΑΑΑ αφήνουν πτώματα καμμένα σε τέτοιο βαθμό που τα κόκκαλα του κορμού μετατρέπονται σε στάχτη. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται φωτιά που συντηρεί θερμοκρασία περί των 1000 ºC για δύο με τρεις ώρες.

Μία πυρκαγιά (βάσει Kordina) αναπτύσσει θερμοκρασίες 800-900 ºC κατά το fotia πρώτο μισάωρο. Κατόπιν ανεβάζει θερμοκρασίες έως 1100 ºC που παραμένουν όσο υπάρχουν καύσιμα υλικά.Τέλος, αφού καούν όλα τα υλικά οι θερμοκρασία πέφτει και η φωτιά σβήνει.
Βάσει των ανωτέρω,έστω ότι ένα σώμα ανεφλέγη, θα χρειαστεί θερμοκρασίες άνω των 1000 ºC για να καεί πλήρως. Ένα σώμα που καίγεται μέχρι στάχτης πάνω σε μία καρέκλα δεν κάνει νόημα να αφήνει την καρέκλα ανέπαφη. Το παράξενο είναι ότι σε περιπτώσεις ΑΑΑ αυτό συμβαίνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα τα ενδύματα μένουν ανέπαφα.
Είναι βέβαιο πως αγνοούμε τους κανόνες φυσικής που επιτρέπουν κάτι τέτοιο.Φυσικής ή χημείας ? Καύση είναι η οξειδο-αναγωγική αντίδραση  που εκλύει θερμότητα. Ο οργανισμός μας είναι ένας χημικός αντιδραστήρας που επιδίδεται σε συνεχείς καύσεις. Οι καύσεις αυτές είναι που παράγουν τη θερμότητα που εκπέμπει το σώμα μας. Οι άνθρωποι που δεν τρώνε π.χ. κατά τη διάρκεια απεργίας πείνας, παρουσιάζουν υποθερμία.Όσο δεν υπάρχουν "καύσιμα" (υδατάνθρακες,λίπη κλπ) δεν είναι εφικτή η καύση.
Η καύση αυτή παράγει νερό και διοξείδιο του άνθρακα.Αυτό το δηλητήριο (C02) είναι απαραίτητο για τον οργανισμό και παράγεται καθημερινά ως αποτέλεσμα των καύσεων. Τί θα γινόταν αν ο μηχανισμός αυτός παρουσίαζεbrain βλάβη ? Αν δηλαδή ο φυσικός μας κινητήρας έπεφτε θύμα αποσυντονισμού ? Δυστυχώς τα θύματα ΑΑΑ δεν αφήνουν πτώμα σε κατάσταση που να επιτρέπει τη μελέτη. Αν ο οργανισμός πράγματι παρουσίαζε βλάβη στη λειτουργία του δεν θα ήμασταν σε θέση να το δούμε. Δεν έχουμε ούτε καν τα απαραίτητα στοιχεία για να ανακαλύψουμε αν πρόκειται για βλάβη που προκαλείται από εξωγενείς ή ενδογενείς επίκτητους λόγους ή υπάρχει η γενετική προδιάθεση σε κάποιο γονίδιο.
Ξέρουμε από ίδια πείρα πως το χειμώνα τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και έχουμε όρεξη για λίπη και υδατάνθρακες σε μεγαλύτερο βαθμό απ'όσο το καλοκαίρι. Οι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρά κλίματα έχουν σημαντικά διαφορετική διατροφή από αυτούς που ζουν σε θερμά. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός χρειάζεται καύσεις για να παράγει θερμότητα.
thermometer Η θερμοκρασία του σώματός μας ελέγχεται από τον υποθάλαμο.Όλοι ξέρουμε από παιδιά πως η σωστή θερμοκρασία είναι 36,8C.Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως.Από την ενηλικίωση έως και την ωριμότητα η φυσιολογική θερμοκρασία αγγίζει τους 37,2 C στις έξι τα χαράματα και τους 37,7C στις 16.00 το απόγευμα.Αν μετράτε τη θερμοκρασία σας από τη μασχάλη θα πρέπει να μειώσετε τις προαναφερθείσες τιμές κατά μισό βαθμό.Το κλάμα, ο θυμός, η ωορρηξία κλπ ανεβάζουν τη θερμοκρασία μας χωρίς αυτό να είναι πυρετός.Όσο μεγαλώνουμε ο υποθάλαμος χάνει την ικανότητά του να ελέγχει τη θερμοκρασία μας.Η μέγιστη θερμοκρασία κατά την οποία δύναται να λειτουργήσει ο οργανισμός μας διατηρώντας το συνειδητό και χωρίς να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες είναι περίπου οι 41C.
Το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν καίγονται ζωντανοί. Έχουν ήδη πεθάνει τη στιγμή που η θερμοκρασία χτύπησε κόκκινο. Όσο γρήγορα, στιγμιαία και αν αυτό επετεύχθη, ο θάνατος επήλθε προ καύσεως.Ίσως και κλάσματα δευτερολέπτου προ ανάφλεξης. Αν η θεωρία μας είναι σωστή, η καύση δεν σημείωσε φλόγα ,ξεκίνησε μέσα από το σώμα και έπαψε οδηγούμενη προς τα έξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: