Αυξάνει μέρα με την ημέρα ο αριθμός των επιχειρηματιών οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές υποχρεώσεις τους.
Αποτέλεσμα το ποσοστό των ασυνεπών, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, επιχειρηματιών που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, δάνεια, ενοίκια και στα ασφαλιστικά τους ταμεία να έχει αυξηθεί τους πρώτους μήνες του έτους σε 40% από 30% - 32% που ήταν μεσοσταθμικά το τελευταίο εξάμηνο του 2010.
Όπως αναφέρουν στο Euro2day παράγοντες της αγοράς, ήδη μεταξύ του τελευταίου εξαμήνου της περασμένης χρονιάς και....
των πρώτων μηνών της φετινής η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά, ενώ, όπως φοβούνται πολλοί, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω αν δεν υπάρξει αναστροφή του κλίματος.
Υπενθυμίζεται ότι σχετική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που είχε πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο και είχε αποτυπώσει το οικονομικό κλίμα το δεύτερο εξάμηνο του 2010 έδειχνε ότι η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση στον τζίρο έχουν αποτυπωθεί και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν έγκαιρα στην κάλυψη βασικών υποχρεώσεων.
Συγκεκριμένα, 3 στις 10 επιχειρήσεις είχαν δηλώσει ότι είχαν οφειλές στην εφορία (27,3%), σε δάνεια (28,4%) και σε ενοίκιο (29,3)%. Ειδικότερα, σε σχέση με την καταβολή του ενοικίου το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο στην Αττική (33,7%), ενώ πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις είχαν οφειλές σε ΔΕΚΟ -ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση- (30,8%) και σε προμηθευτές (31,9%), ενώ ποσοστό 36,3% είχε δηλώσει ότι είχε καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ.
Ποσοστά πάντως τα οποία, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα, καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στην αγορά είναι ακόμη πιο ζοφερή.
Ενδεικτικό τούτου είναι ότι 68.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να απειλούνται με ποινικές διώξεις, ενώ από τις 18.000 που ειδοποιήθηκαν μόνο οι 1.235 συμμορφώθηκαν.
Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το πρώτο δίμηνο του έτους η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 11,4% και του όγκου κατά 12,2%, αλλά και η κατακόρυφη πτώση του τζίρου σε ορισμένους κλάδους, όπως αυτοκινήτου, ένδυσης - υπόδησης (25%), επίπλων - ηλεκτρικών ειδών - οικιακού εξοπλισμού (23,2%), φαρμακευτικών προϊόντων - καλλυντικών (22,2%), ακόμα και των τροφίμων και ποτών (12,5%), καταδεικνύουν με επιτακτικό τρόπο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, χθες η ΕΣΕΕ κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την τακτική των κινήσεών της και να σκεφτεί τις μετατάξεις αγαθών σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, που θα επιβαρύνουν λιγότερο τον καταναλωτή και θα βελτιώσουν το κλίμα στην αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ προτείνει την καθιέρωση ενός ενιαίου χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα είδη, με την εξαίρεση των βασικών ειδών διατροφής και φυσικά των τουριστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εστίασης αλλά και των εισιτηρίων όλων των μέσων μεταφοράς.
Σύμφωνα μάλιστα με την αναθεώρηση του δείκτη πληθωρισμού, η προσαρμογή του «καλαθιού της νοικοκυράς» σε νέους συντελεστές στάθμισης θα μειώσει τον ελληνικό πληθωρισμό από το 4,5% κοντά στα επίπεδα του ευρωπληθωρισμού (2,8%).
Οι όποιες ανατιμήσεις προκύψουν σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του μέσου συντελεστή από 13% σε 19% θα υπερκαλυφθούν, σύμφωνα πάντα με την ΕΣΕΕ, από τη μείωση των συντελεστών από 23% σε 19%, αλλά και από την αύξηση της λιανικής κατανάλωσης που μειώθηκε από τα 65 δισ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, το 2009, στα 61,5 δισ. ευρώ το 2010 και γενικότερα του συνόλου των πωλήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου, που υπολογίζεται για το 2010 στα 169,6 δισ. ευρώ από τα 181,6 δισ. ευρώ το 2009.
Η μείωση του συνόλου των πωλήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου κατά 12 δισ., εκ των οποίων τα 4,5 δισ. αφορούν στις πωλήσεις λιανικής, δείχνει, σύμφωνα πάντα με την ΕΣΕΕ, το βάθος της ύφεσης και τις επιπτώσεις της στην αγορά.
Με αυτό το μέτρο του ενιαίου συντελεστή και της διατήρηση ενός χαμηλότερου θα δοθεί μια ανάσα στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα δεν θα υπάρξει παρέκκλιση των εσόδων ύψους 18 δισ. το 2011 από τον ΦΠΑ, που έχουν προϋπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου