Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ανακαλύφθηκαν πλάκες με αναφορές στη ζωή του Ιησού.

Βρετανοί αρχαιολόγοι επιχειρούν να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητα ίσως της σημαντικότερης ανακάλυψης για τον πρώιμο χριστιανισμό. Εντοπίστηκαν 70 μεταλλικοί κώδικες, οι οποίοι πιθανόν να χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα μετά Χριστό, ενώ ίσως εμπεριέχουν νέες πληροφορίες για την τελευταία περίοδο της ζωής του Ιησού.
Σύμφωνα με την άποψη κάποιων ερευνητών, αυτή είναι η σημαντικότερη ανακάλυψη που έχει σημειωθεί στον τομέα της χριστιανικής αρχαιολογίας από το 1947, όταν ανακαλύφθηκαν σχεδόν 900 πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας.

Οι κώδικες, ανακαλύφθηκαν σε μια απομακρυσμένη σπηλιά στην ανατολική Ιορδανία, σε μια περιοχή στην οποία ίσως κατέφυγαν οι πρώτοι Χριστιανοί, μετά από την καταστροφή του Ναού της Ιερουσαλήμ, το 70 μ. Χ.

Περιέχουν δε, αρκετές χαραγμένες εικόνες, σύμβολα καθώς και κείμενα με κρυπτογραφημένες νύξεις σε έναν Μεσσία, καθώς και μερικές πιθανές αναφορές στη σταύρωση και την Ανάσταση.

Μερικοί ήταν σφραγισμένοι, ενώ μία πρόταση των κειμένων αναφέρεται και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Ο συγγραφές Ρόμπερτ Πίγκοτ, δηλώνει ότι ίσως η πρόταση να αναφέρεται στη σταύρωση του Ιησού.

Σύμφωνα με τις αρχικές μεταλλουργικές έρευνες, οι κώδικες είναι περίπου 2000 ετών, έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας, ενώ την κυριότητά τους διεκδικούν το Ισραήλ αλλά και η Ιορδανία.

Εν τω μεταξύ, μελετητές της Βίβλου, έχουν εξετάσει τους κώδικες και κάνουν λόγο για σημαντικά τεκμήρια που μαρτυρούν την πρώιμη χριστιανική καταγωγή τους.

Ο καθηγητής Philip Davies, μελετητής της Παλαιάς Διαθήκης στο Πανεπιστήμιο του Sheffield University, ανέφερε πως ενθουσιάστηκε όταν είδε τις πλάκες και ειδικά εκείνη που απεικόνιζε ένα χάρτη της αρχαίας Ιερουσαλήμ.
“Στο χάρτη μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα σταυρό, ενώ πίσω από αυτόν φαίνεται να υπάρχει ένας τάφος, πιθανόν του Ιησού” είπε ο καθηγητής.

Ο David Elkington, ένας μελετητής αρχαίων θρησκειών και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ερευνά τα ευρήματα, χαρακτήρισε τους κώδικες ως “τη σημαντικότερη ανακάλυψη της χριστιανικής ιστορίας.”

Να υπενθυμιστεί πάντως ότι κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί αρκετές απάτες, με σημαντικότερη την περίπτωση του οστεοφυλακίου του αδερφού του Ιησού, που δημοσιοποιήθηκε κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα, ότι τα απτά ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία σχετικά με τη ζωή και τη δράση του Ιησού είναι ελάχιστα, για αυτό και οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και συμφωνούν ότι περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες για την αυθεντικοποίηση των ευρημάτων.
Πηγή http://stoncosmomou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου