Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η “σικέ” επανάσταση της Λιβύης..

Χωρίς καμιά αμφιβολία, η αριστερά στη Δύση θα πρέπει τώρα να «αυτομαστιγώνεται», μετά από την ερμηνεία της όσον αφορά στη λιβυκή «επανάσταση».
Από την αρχή της επιχείρησης Odyssey Dawn, κάτι δεν «μύριζε καλά» με αυτή την επανάσταση. Από την αρχή της, δεν ήταν μια ειρηνική εξέγερση πολιτών, όπως οι.....υπόλοιπες που σημειώθηκαν στη περιοχή. Με άλλα λόγια, ξεκίνησε ευθύς εξαρχής, ως ένας εμφύλιος πόλεμος (με τη βοήθεια της Δύσης), μεταμφιεσμένος σαν λαϊκή επανάσταση, πλην όμως ένοπλη και επικίνδυνη.
Οι διπλωματικοί παρατηρητές εξεπλάγησαν με την...αστραπιαία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επιτρέπει τη χρήση «όλων των αναγκαίων μέτρων» εναντίον της Λιβύης. Το καταστατικό του ΟΗΕ περιορίζει πολύ αυστηρά τη στρατιωτική δράση, μόνο σε περίπτωση που απειλείται η διεθνής ειρήνη ή ασφάλεια, κάτι που δεν ισχύει για τη Λιβύη. Δεν επιτρέπεται δηλαδή η ανάμιξη σε εσωτερικά ζητήματα χωρών μελών. Η πρόφαση που χρησιμοποιήθηκε ήταν η δήθεν προστασία των ανυπεράσπιστων αμάχων. Ναι, αλλά και οι επαναστάτες αποτελούν σχεδόν κανονικό στρατό. Και αφού δεν μπορεί μια κυβέρνηση να θεωρηθεί ότι απειλεί τη διεθνή ειρήνη, όταν το ζήτημα είναι εσωτερικό της, τότε η απόφαση του Συμβουλίου πάει κόντρα στο ιδρυτικό καταστατικό του ΟΗΕ. Η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Γερμανία, και η Ινδία απείχαν. Παράλληλα, η απόφαση προβλέπει εμπάργκο όπλων εναντίον της Λιβύης, το οποίο όμως παραβιάζουν οι ΗΠΑ προμηθεύοντας με όπλα τους αντικαθεστωτικούς μέσω της Αιγύπτου.
Και τι έκανε η αριστερά της Δύσης; Μιλούσε με λυρικούς όρους για τη λιβυκή εξέγερση, ταυτιζόμενη με τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις κάποιων, που ήθελαν εξαρχής στρατιωτική επέμβαση, για δήθεν ανθρωπιστικούς λόγους. Η αριστερά ταυτίστηκε με την άποψη κάποιων που απλά ήθελαν να ξεφορτωθούν μια προβληματική τους μαριονέτα, και να διχοτομήσουν τη Λιβύη σε Δυτική και Ανατολική, με την δεύτερη (που έχει όλο το πετρέλαιο) να είναι υπό τον έλεγχο των επαναστατών, που όλοι τους είναι κάποιοι πρώην κολλητοί του Καντάφι, ή ενεργούμενα της CIA. Τόσο καλά διάβασε η αριστερά την εξέγερση της Λιβύης. Στη πραγματικότητα, η επιχείρηση Odyssey Dawn εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς.
1. Αποτελεί αντιπερισπασμό από άλλα πιο κρίσιμα ζητήματα. 2. Επιχειρεί να μεταμορφώσει την «αυτοκρατορία» σε αγγέλους, μετά την ντροπή τόσων χρόνων που υποστήριζε και χρηματοδοτούσε όλους αυτούς τους αιμοσταγείς δικτάτορες. 3. Δίνει σε κάποιους πρόσβαση (προγεφύρωμα) στην Αφρική. 4. Εγγυάται την μεγαλύτερη πετρελαϊκή πηγή στην αφρικανική ήπειρο. Αν αντί να απόσχουν από τη ψηφοφορία, η Ρωσία ή η Κίνα ασκούσαν βέτο, αυτή η παράνομη επιχείρηση δεν θα γίνονταν πραγματικότητα.
Στην Αγγλία κυκλοφόρησε η επίσημη άποψη ότι «ότι και να κάνουμε θα είναι δύσκολο, θα χαθούν ζωές αθώων. Όμως αν δεν επέμβουμε, θα χαθούν περισσότερες ζωές εξαιτίας του Καντάφι». Ωραία εκλογίκευση. Με αυτό όμως το επιχείρημα, θα μπορούσαμε να επιτεθούμε σε οποιονδήποτε, με βάση του τι θα μπορούσε να είχε κάνει! Βομβαρδίζουμε τη Λιβύη, με βάση μια θεωρητική άποψη. Ότι αν δηλαδή επικρατήσει ο Καντάφι, θα σφάξει κόσμο…. Έτσι, αντί να το κάνει ο Καντάφι, το κάνουν οι συνδυασμένοι στρατοί των πλέον ισχυρών κρατών του κόσμου. Όλα ξεκίνησαν με κάποιες καλοστημένες φήμες για δήθεν θηριωδίες του Καντάφι, τις οποίες διέδωσαν πρώτοι κάποια πρώην τσιράκια του καθεστώτος. Πρόκειται για κλασική κομπίνα, όπως τότε στο Κόσσοβο. Ψεύτικες ιστορίες για δήθεν εθνοκάθαρση και γενοκτονία από τους Σέρβους, την ίδια ώρα που εξοπλίζονταν από τη Δύση ο φασιστικός Στρατός Απελευθέρωσης του Κοσσόβου, ο οποίος πράγματι διενεργούσε εθνοκαθάρσεις, και τις χρηματοδοτούσε από το εμπόριο της ηρωίνης. Στη συνέχεια ακολούθησε το ΝΑΤΟ και ο ανελέητος βομβαρδισμός των … ιθαγενών.
Ήρθε ο καιρός να σταματήσει η αριστερά της Δύσης να κρίνει τα ξένα κράτη, και μάλιστα ταυτιζόμενη με τις βλέψεις της «αυτοκρατορίας». Η άποψη του ότι «εμείς ξέρουμε το καλό σας», είναι μια πατερναλιστική φιλελεύθερη και άκρως ρατσιστική συμπεριφορά.
Ο Fidel Castro είχε πει δημοσίως από την 4/3/11, ότι η Δύση θα ακολουθήσει στη Λιβύη το ίδιο μοντέλο με αυτό που ακολούθησε στα Βαλκάνια στη δεκαετία του '90. Δηλαδή προέβλεψε με μεγάλη επιτυχία αυτό που συνέβη μετά. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν μια πρόφαση για αφορμή. Για αυτό και είδαμε το βίντεο με το πολεμικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε πάνω απ τη Βεγγάζη. Ήταν η απόδειξη των κακών προθέσεων του Καντάφι. Το μόνο πρόβλημα ήταν πως μάλλον επρόκειτο για αεροσκάφος των αντικαθεστωτικών, που καταρρίφθηκε από τις δυνάμεις του Καντάφι. Όπως σχεδόν όλα πάντοτε, έτσι και η λιβυκή «επανάσταση», είναι άλλο από αυτό που μας δείχνουν τα πουλημένα ΜΜ"Ε". Η μοναδική ευκαιρία που είχε ο λαός της Λιβύης να απελευθερωθεί πραγματικά, δυστυχώς αποτράπηκε στο παρά πέντε, από την επέμβαση της «αυτοκρατορίας».
Κάθε άλλο παρά ανθρωπιστικοί είναι οι λόγοι της επέμβασης στην Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: