Οι νέες ταυτότητες είναι γεγονός και αναμένεται να προκαλέσουν νέο γύρο έντονης αντιπαράθεσης καθώς για το ηλεκτρονικό φακέλωμα και τα προσωπικά δεδομένα, θεωρούνται αιτία πολέμου αφού τα στοιχεία που θα καταγραφόνται στα νέα δελτία είναι προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά, με το δικό τους ατομικό αριθμό (PIN) για τον κάθε Ελληνα πολίτη ξεχωριστά.
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από μελέτη που έγινε μεταξύ πολλών υπουργείων και γενικών γραμματέων, οι νέες ταυτότητες, που θα αποκαλούνται πλέον «Κάρτα του Πολίτη», θα τυπωθούν εντός του 2011 και μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να προμηθευτούν όλοι οι Ελληνες πολίτες. Η δαπάνη… της νέας ταυτότητας για τα 11 εκατομμύρια Ελλήνων που, σημειωτέων, θα προβλέπεται από τη γέννηση ενός πολίτη στη χώρα μας και θα αλλάζει κάθε 5 χρόνια, θα είναι από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και αν αυτό δεν γίνει δυνατό τότε από εθνικούς πόρους με επιβάρυνση μέρους της δαπάνης στους κατόχους των καρτών.
Συναλλαγές παντός είδους
Η κάρτα του πολίτη θα εξυπηρετεί ψηφιακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με έμφαση στην ψηφιακή αυθεντικοποίηση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες. Θα…… αποτελεί μεταξύ άλλων ταξιδιωτικό έγγραφο εντός της ζώνης Σένγκεν, θα περιέχει απαιτούμενα τεχνικά στοιχεία ώστε να λειτουργεί ως ψηφιακό διαβατήριο, να μπορεί ο πολίτης να αξιοποιήσει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ακόμη και σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης, αγροτικής παραγωγής και μακροπρόθεσμα να εξυπηρετείται μέσω ΑΤΜ στις τραπεζικές του συναλλαγές. Ιδίως στην περίπτωση των υγειονομικών στοιχείων, προβλέπεται με την προσθήκη μιικροεπεξεργαστή η κάρτα να χρησιμοποιείται για νοσηλεία και συνταγογραφήσεις. Η συλλογή στοιχείων για την κάρτα πολίτη θα γίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω των ΚΕΠ.
Εκτός από την ταυτοποίηση των προσώπων, η κάρτα θα συνδεθεί και με άλλες δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όπως δημοτολόγιο, ταυτότητες, ΑΜΚΑ και το Υπουργείο Οικονομικών, για ευνόητους λόγους. Και επειδή τα μητρώα αυτά δεν είναι συμβατά μεταξύ τους και περιέχουν διάσπαρτες πληροφορίες, θα τροποποιηθούν και ο πολίτης θα έχει στην κατοχή του ένα αριθμό «PIN» ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα υπόλοιπα μητρώα που χρησιμοποιούν στο δημόσιο. Σύμφωνα με τις μελέτες, δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι ενδεχομένως να υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις στην παρουσίαση ενός μοναδικού αριθμού, ο οποίος θα προσδιορίζει την ταυτότητα του ατόμου (666 ηλεκτρονικό φακέλωμα κτλ.).
Κρυπτογραφημένα στοιχεία
Πάνω στην κάρτα θα αναγράφονται όλες οι πληροφορίες για τη φυσική ταυτοποίηση του ατόμου, κάτι που ωστόσο δεν εξασφαλίζει το ανώτερο επίπεδο ασφαλείας και γι’ αυτό προβλέπεται η ψηφιακή αυθεντικοποίηση και η παραγωγή ψηφιακής υπογραφής του πολίτη. Γι’ αυτό το λόγο η χρήση κωδικού θεωρείται επιβεβλημένη καθώς διαφορετικά τίθεται θέμα προστασίας της ιδιωτικότητας του πολίτη, αφού η κάρτα θα συνδέει το άτομο με συγκεκριμένα αρχεία και πληροφορίες στις οποίες μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση εάν την κλέψει ή ο κάτοχός της τη χάσει.
Η νέα κάρτα του πολίτη θα αντικαταστήσει όλα τα υπόλοιπα ταξιδιωτικά και όχι μόνο έγγραφα και θα περιέχονται εντός της δεδομένα που θα συνδέουν τον πολίτη με θέματα αστικής-δημοτικής κατάστασής του (Α.Δ), οικονομικά θέματά του (ΑΦΜ) και ασφαλιστικά του θέματα (ΑΜΚΑ), εκτός βέβαια της φυσικής του ταυτοποίησης (ΑΔΤ) και γι’ αυτό αναφέρεται πως η προμήθεια της κάρτας θα πρέπει να γίνεται από την ώρα της γέννησης και θα αλλάζει κάθε πέντε χρόνια μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
Για να γίνουν όλα αυτά μέχρι το φθινόπωρο του 2011, απαιτείται σε 24ωρη βάση να λειτουργεί η διεύθυνση διαβατηρίων της ελληνικής αστυνομίας και η αναβάθμιση του κεντρικού ηλεκτρονικού υπολογιστικού συστήματος από 32 bit σε 64 bti με κόστος περίπου 100 χιλιάδες ευρώ.
Το “DNA” της κάρτας μέλους
Θα είναι από πολυανθρακικό πλαστικό μεγέθους ID-1 και θα φέρει μικροεπεξεργαστή επαγωγής και έναν μικροεπεξεργαστή επαφής που θα ισχύουν για δέκα έτη με ένα ή δύο chip. Η κάρτα δεν θα αντιδρά στις υπεριώδεις ακτίνες, θα ανθίσταται στην παραποίηση με σάρωση, εκτύπωση ή αντιγραφή και το σχέδιό της θα συντίθεται από βασικά χρώματα. Μεταβλητά οπτικά στοιχεία για την επαρκή παροχή προστασίας, για τη μη αλλοίωση της φωτογραφίας, αλλά και ειδικά ολογραφήματα.
Στην εμπρόσθια όψη, θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία του κατόχου: το όνομα του κράτους και την ένδειξη δελτίο ταυτότητας, σύμβολο του iCAO για ταξιδιωτικό έγγραφο, επώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, όνομα, φύλο, ιθαγένεια με τον τριψήφιο κωδικό της χώρας μας GRC, ημ. γέννησης, αριθμός ταυτότητας, ημερομηνία λήξης, υπογραφή και φωτογραφία κατόχου. Στην πίσω όψη, θα αναγράφονται τα προαιρετικά στοιχεία του κατόχου: τόπος γέννησης, με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, ημ. έκδοσης, ομάδα αίματος, αριθμός δημοτολογίου και δήμος πολιτογράφησης, ΑΦΜ, και ΑΜΚΑ.
Πηγή http://hellenicspace.wordpress.com
Αρχαία Ελληνικά γνωμικά χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα
-
Στη γνωμική ποίηση ακόμα ανήκουν οι 1.379 στίχοι που αποδίδονται στον
Θέογνη, καθώς και αποσπάσματα κωμωδιών του Επιχάρμου και μέρος των
μονόστιχων αποφθ...
Πριν από 14 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου