Τη σημερινή εικόνα του αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο βρίσκεται επί της «νεκρής ζώνης» και είναι κλειστό από το 1974, παρουσιάζει σε ρεπορτάζ - κείμενο της δημοσιογράφου Αιμιλίας Χριστοφή και φωτογραφίες της βραβευμένης φωτορεπόρτερ Κάτιας Χριστοδούλου) του, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).
Έως και το 1974 το αεροδρόμιο Λευκωσίας ήταν το μοναδικό πολιτικό αεροδρόμιο που λειτουργούσε στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής αποτέλεσε έναν από τους κύριους στόχους της τουρκικής αεροπορίας, που το βομβάρδισε, προξενώντας εκτεταμένες ζημιές στους διαδρόμους και τις εγκαταστάσεις. Για να μην πέσει, δε, στα χέρια των Τούρκων, οι άνδρες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) έδωσαν μάχη. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, τρεις μόνον πτήσεις έγιναν μετά την τουρκική εισβολή. Οι δύο ήταν απογειώσεις ισάριθμων αεροσκαφών των Κυπριακών Αερογραμμών, που είχαν μείνει εκεί εγκλωβισμένα και αργότερα διευθετήθηκε η αναχώρησή τους (1976 και 1977). Η τρίτη ήταν η αναχώρηση του τότε γγ του ΟΗΕ, Κουρτ Βάλντχαϊμ, ο οποίος μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο (1977) είχε δώσει Συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια αναχώρησε με το αεροσκάφος των ΗΕ.
Από το 1974 έως σήμερα στην περιοχή του αεροδρομίου βρίσκεται η έδρα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.
Η δημοσιογράφος Αιμιλία Χριστοφή, στο σχετικό ρεπορτάζ, επισημαίνει ότι για 34 χρόνια μόνοι «επιβάτες» αεροδρομίου και αεροσκαφών είναι περιστέρια, γάτες, ποντίκια και φίδια.
ΟΙ "ΕΙΔΙΚΟΙ" ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
-
Γράφει ο Δαναός
Πρώτα τα αδέσμευτα!!!!.... κανάλια τηλεόρασης, ραδιοφώνου και γενικά της
έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης του πλήθους, για να σφραγίζ...
Πριν από 8 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου