Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Μια Ελληνική Πέτρα στη Μέση Ανατολή

Στην άκρη της Αραβικής ερήμου, φωλιάζει ένα ανεξίτηλο σημάδι της ιστορίας του ανθρώπου, η ροδοκόκκινη πόλη Πέτρα Ο επισκέπτης βρίσκεται ξαφνικά από το πουθενά στη μέση μιας ολοζώντανης και ταυτόχρονα νεκρής αρχαίας πολιτείας. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η αρχαία αυτή πόλη είναι ένα αριστούργημα γλυπτικής, αφού είναι λαξεμένη πάνω σε μαλακά, ψαμμιτικά πετρώματα. Οφείλει την ύπαρξη της στη φυλή των Ναβαταίων και σήμερα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιορδανίας.
Το πιο εντυπωσιακό μνημείο της Πέτρας το Ελ Χάζνεχ (ο θησαυρός)
Η αρχαία πόλη της Πέτρας θεωρείται ένας από τους εθνικούς θησαυρούς και το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Ιορδανίας. Η Πέτρα βρίσκεται περίπου 3 ώρες νότια του Αμμάν και αποτελεί την κληρονομιά των Ναβαταίων, ενός πολυμήχανου Αραβικού λαού, που είναι εγκαταστημένος στη Νότια Ιορδανία για περισσότερα από 2.000 χρόνια περίπου και που άκμασαν από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως και το 100 μ.Χ.
Η Πέτρα ήταν η αστραφτερή πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ναβαταίων (Nabataean) του βασιλιά Aretas IV (9 π.Χ. έως 40 μ.Χ.). Γνώστες της τεχνολογίας νερού, οι Ναβαταίοι εξόπλισαν την πόλη τους με μεγάλες κατασκευές υπογείων σηράγγων και θαλάμους νερού.
Με αξιοθαύμαστο τρόπο και αριστοτεχνική διαχείριση των υδάτινων πόρων οι Ναβαταίοι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν σε μια τόσο άνυδρη περιοχή ένα δίκτυο περισυλλογής και διάθεσης των ομβρίων υδάτων, σκάβοντας δεξαμενές και λαξεύοντας ακόμη και πάνω στους βράχους κανάλια ώστε το νερό να έχει συνεχή ροή.
Στην Πέτρα υπάρχουν έντονα τα σημάδια της ελληνιστικής περιόδου. Όπως φαίνεται και από το όνομα, η Πέτρα είχε δεχτεί την παρουσία των Ελλήνων, οι οποίοι μαγεμένοι προφανώς από την τοποθεσία (συν τοις άλλοις και στρατηγική) φρόντισαν να βάλουν τη σφραγίδα τους. H Φωτογραφία είναι τραβηγμένη με Πανσέληνο..

Περισσότερες πληροφοριες http://www.toursi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: