Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Αττική: Κρυμμένα…μυστικά!

Η Αθήνα και οι γειτονιές της, αλλά και ο Πειραιάς, φαίνεται ότι κρύβουν πολλά μυστικά ακόμα, τα οποία αποκαλύπτονται με τις σωστικές ανασκαφές σε οικόπεδα ιδιωτών και άλλα σημεία εκπλήσσοντας ευχάριστα τους αρχαιολόγους που τα φέρνουν στο φως.
Ενα πανέμορφο ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο ήρθε στο φως σε σωστική ανασκαφή στο Θησείο σε οικόπεδο ιδιώτη, ενώ στον Πειραιά, στην πλατεία μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, όπου πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης, αποκαλύφθηκαν βοτσαλωτά δάπεδα, κατάλοιπα από κτιριακό συγκρότημα του αρχαίου Πειραιά των ελληνιστικών χρόνων, ορισμένα από τα οποία θα διατηρηθούν και θα είναι ορατά για το κοινό (με τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και άλλων). Το ψηφιδωτό του Θησείου χρονολογείται στο 2ο μ.Χ. αιώνα.
Εκτιμάται ότι προέρχεται από ρωμαϊκή έπαυλη και συγκεκριμένα το δωμάτιο - χώρο υποδοχής του σπιτιού. Εχει διαστάσεις περίπου 3,3 x 3 μέτρα και δείχνει την αρπαγή του Γανυμήδη από το μεταμορφωμένο σε αετό Δία. Εχει πλούσια χρώματα και περιβάλλεται από διακοσμητικό μοτίβο. Η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού ενδεχομένως να προτείνει την απόσπαση του ψηφιδωτού προκειμένου να εκτεθεί αργότερα, μαζί με τα χιλιάδες ευρήματα από τις ανασκαφές στην Αττική, στο Μουσείο της Αθήνας, όταν αυτό το έργο πάρει σάρκα και οστά, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Την ίδια στιγμή, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας αποφάσισαν να βάλουν τάξη στα τραπεζάκια των καταστημάτων της οδού Μακρυγιάννη, μπροστά στο σταθμό του μετρό «Ακρόπολη» και το Νέο Μουσείο. Ετσι, αφού εξετάστηκαν δύο προτάσεις, αποφασίστηκε ότι κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να «απλώσει» δύο σειρές τραπεζιών στον πεζόδρομο οι οποίες θα ξεκινούν μετά από ένα κενό που θα τηρηθεί ανάμεσα στην είσοδο του καταστήματος και την πρώτη σειρά.
Κομβικό σημείο της απόφασης και προϋπόθεση είναι να παραμείνει ελεύθερος ο διάδρομος για τους τυφλούς, καθώς η σημερινή εικόνα δεν είναι τιμητική για κανέναν, με ανεξέλεγκτη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και μηχανάκια που κόβουν βόλτες στον πεζόδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: