Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

"Οι Έλληνες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τί τους περιμένει"

* Παρά τα χαμόγελα αισιοδοξίας, μετά την έγκριση από την Ευρωζώνη του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας με 30 δισ. ευρώ, τα χειρότερα φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη περάσει
Όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge και ιδρυτής του βρετανικού Hedge Fund «Guildhall Asset Management», κ. Ηλίας Καρακίτσος, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε περίοδο βαθιάς ύφεσης σε διψήφιο ποσοστό. O κ. Καρακίτσος που έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης και αμερικανικών think tanks τονίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι ήρθε η ώρα για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. - Κύριε Καρακίτσο, μετά και την έγκριση από την Ε.Ε. του πακέτου διάσωσης, ποια προβλέπετε ότι θα είναι η πορεία της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα για να σταθεροποιήσει το χρέος στο 120% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα σε ποσοστό 8,5%, δηλαδή κατά 25 δισ. ευρώ. Πράγματι, περισσότερο από το μισό του ποσού αυτού, δηλαδή περίπου 15 εκατ. ευρώ θα πρέπει να περικοπεί μέσα σε ένα χρόνο.
Για να γίνω σαφής, εάν πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα σε ποσοστό 8,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μία ύφεση της τάξης του 10% σε διάστημα δύο ετών από σήμερα.
- Επομένως, ακόμη τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας;
Ο Έλληνας δεν έχει δει ποτέ τόσο βαθιά ύφεση στην Ελλάδα. Η ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη και θα αγγίξει τουλάχιστον το 20%, η κερδοφορία εταιρειών και τραπεζών θα μειωθεί ιδιαίτερα και η αγορά ακινήτων θα κατακρημνιστεί. Προσώρας τα πραγματικά προβλήματα δεν έχουν φανερωθεί. Μετά από δώδεκα μήνες από την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων θα δούμε να κάνουν την εμφάνισή τους τα «σοβαρά» προβλήματα, περίπου δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Περισσότερα στο http://hellas-macedonia-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: