Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Το παράδοξο του ζεστού νερού.

"Το ζεστό νερό μπορεί να παγώσει γρηγορότερα από το κρύο, όπως έδειξε μία νέα μελέτη." Ή τουλάχιστον, κάποιες φορές, κάτω από εξαιρετικές συνθήκες και με συγκεκριμένα δείγματα νερού.Νέα πειράματα έδωσαν στοιχεία για μία ειδική περίπτωση του παράδοξου φαινομένου Mpemba, σύμφωνα με το οποίο, το ζεστό νερό μετατρέπεται σε πάγο πολύ πιο γρήγορα από το κρύο νερό.
Το φαινόμενο Mpemba πήρε το όνομά του από έναν μαθητή από την Τανζανία, τον Erasto B. Mpemba, ο οποίος παρατήρησε, κατά την παρασκευή παγωτού με τους συμμαθητές του, πως το ζεστό γάλα παγώνει γρηγορότερα συγκριτικά με το κρύο γάλα. Ο Mpemba και ο φυσικός Denis Osborne, δημοσίευσαν μία αναφορά σχετική με το φαινόμενο στο Physics Education το 1969. Ο Mpemba συμπεριλήφθηκε σε μία ομάδα διακεκριμένων ανθρώπων, που είχαν επίσης παρατηρήσει το φαινόμενο: τον Αριστοτέλη, τον Francis Bacon και τον René Descartes.
Εκ πρώτης όψεως, το φαινόμενο φαίνεται να στερείται λογικής εξήγησης. Το ζεστό νερό θα έπρεπε να κάνει περισσότερη ώρα να παγώσει συγκριτικά με το κρύο νερό, γιατί το κρύο νερό είναι πιο κοντά ως θερμοκρασία στους 0ο Κελσίου.
Πηγή http://www.psaxtiria.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: