Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Πολωνία: Διαμαρτυρία για κατασκευή Τζαμιού

Δεκάδες Πολωνοί συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδίων ανέγερσης ενός δεύτερου τζαμιού στην πολωνική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Η μουσουλμανική κοινότητα στην Πολωνία αυξήθηκε πρόσφατα, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά μικρή και παρόμοιες διαμαρτυρίες είναι ασυνήθιστες για τη χώρα.
Η συγκέντρωση όμως των Πολωνών καθρεπτίζει την ανησυχία που έχει καταλάβει ένα μεγάλο μέρος των χωρών της Ευρώπης για την εξάπλωση του Ισλάμ σε αυτές. Οι διαμαρτυρόμενοι Πολωνοί, όπως δήλωσαν σε ανταποκριτή του ‘AP’, φοβούνται ότι η κατασκευή του δεύτερου τζαμιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το Ριζοσπαστικό Ισλάμ. Το άγχος των κατοίκων αυξήθηκε όταν πληροφορήθηκαν ότι το έργο χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία. «Είμαστε εναντίον ενός τζαμιού που κατασκευάζεται από τη Σαουδική Αραβία, από μια χώρα που απαγορεύει τις εκκλησίες, την Αγία Γραφή και το Σύμβολο του Σταυρού» δήλωσε ένας άνδρας από τους διαμαρτυρόμενους. Στη συγκέντρωση υπήρχε και αντι-διαμαρτυρόμενοι μουσουλμάνοι που ύψωσαν πανό με πηχυαίους τίτλους: ‘η Βαρσοβία είναι για όλους’ και ‘Stop στην Ισλαμοφοβία’.
Στην Πολωνία επί πολλούς αιώνες έζησαν μερικές χιλιάδες Τατάρων αλλά αποτελούσαν μια ταπεινή μουσουλμανική κοινότητα, εξ ου, και το τζαμί που υπήρχε. Τα τελευταία χρόνια η μουσουλμανική κοινότητα αυξήθηκε από φοιτητές και επιχειρηματίες που ήρθαν από τις αραβικές χώρες. Οι Πολωνοί Τάταροι εδώ και πολύ καιρό έχουν ενσωματωθεί στην πολωνική κοινωνία σε αντίθεση με τους νεοεισερχόμενους στη χώρα.
Πηγή http://echedoros-a.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: