Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η μαφία «βύθισε πλοίο με πυρηνικά απόβλητα»

Ναυάγιο πλοίου που ενδέχεται να μετέφερε πυρηνικά απόβλητα εντοπίστηκε από τις ιταλικές αρχές στα ανοιχτά των ακτών της Καλαβρίας, εν μέσω καταγγελιών ότι το βύθισε η μαφία
Την τοποθεσία του ναυαγίου αποκάλυψε στις δικαστικές Αρχές ο Φρανσέσκο Φόντι, πρώην μέλος διαβόητης ομάδας οργανωμένου εγκλήματος της Καλαβρίας, ο οποίος ομολόγησε ότι χρησιμοποίησε εκρηκτικά για να βυθίσει το πλοίο, καθώς και άλλα δύο.
Το πλοίο, μήκους 110 μέτρων, εντοπίστηκε 28 χλμ ανοιχτά των ακτών της Καλαβρίας, στη νοτιοδυτική Ιταλία, με φορτίο 180 βαρελιών με τοξικά απόβλητα.
Αν εξακριβωθεί ότι το φορτίο του πλοίου είναι ραδιενεργό, θα επιβεβαιωθούν οι φήμες που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια ότι η μαφία βυθίζει συστηματικά πλοία με πυρηνικά και άλλα απόβλητα, με σκοπό το κέρδος, τη στιγμή που το νομικό πλαίσιο για την απόρριψη τοξικών αποβλήτων έχει γίνει πολύ αυστηρό.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Καλαβρίας Σιλβέστρο Γκρέκο, πιστεύεται ότι 32 πλοία με τοξικά απόβλητα έχουν βυθιστεί από τη μαφία από τη δεκαετία του ’80, όταν θεσπίστηκε αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τα τοξικά απόβλητα.
Η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν συντάξει λίστες με πλοία που έχουν εξαφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες στα ανοιχτά των ακτών της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: