Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Οι ηλεκτρικές καταιγίδες του Catatumbo.

Οι άνθρωποι στο βίντεο που ακολουθεί δεν στήθηκαν εκεί για να δουν πυροτεχνήματα αλλά ένα μοναδικό καιρικό φαινόμενο με κεραυνούς, που λαβαίνει χώρα πάνω από τον ποταμό Catatumbo στην Βενεζουέλα για 140 με 160 νύχτες τον χρόνο, 10 ώρες την ημέρα και αριθμεί πάνω από 280 κεραυνούς την ώρα. Οι ναυτικοί έχουν δώσει στο φαινόμενο το όνομα "Maracaibo Beacon" (ο φάρος του Μαρακαϊμπο) επειδή μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα προσανατολισμού.
Το φαινόμενο αυτό καταγράφηκε πρώτη φορά το 1597 στο ποίημα "The Dragontea" από τον Lope de Vega, ο οποίος αναφέρεται στην πρώτη απόπειρα του Sir Francis Drake το 1595 να καταλάβει την πόλη του Maracaibo την νύχτα και η οποία κατέληξε σε αποτυχία επειδή οι αστραπές αποκάλυψαν την θέση του στους αμυνόμενους.
Δεν είναι ακόμη πλήρως ξεκάθαρο το γιατί αυτή μόνο η περιοχή παράγει τόσες πολλές ηλεκτρικές καταιγίδες αλλά μια θεωρία λέει ότι το ιονισμένο αέριο μεθανίου που εκλείεται από τους βάλτους του Catatumbo συναντάται με τα σύννεφα των καταιγίδων που κατεβαίνουν από τις Άνδεις, δημιουργώντας έτσι τις τέλειες συνθήκες για τέτοιου είδους ηλεκτρικές καταιγίδες.
Πηγή http://www.psaxtiria.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: