Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Ανέβασαν κίονα με αερόστατο

Τρεις υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες που γίνονται εκτός Ελλάδος αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον: ένα ναυάγιο με έναν κίονα από τον ναό του Απόλλωνα στις μικρασιατικές ακτές κοντά στην αρχαία Κλάρο, ένα κορινθιακό ναυάγιο στις ακτές της Αλβανίας, το αρχαίο λιμάνι των Κλαζομενών στη Μικρά Ασία.
Στην Κλάρο
Το ναυάγιο ενός πλοίου που μετέφερε μεγάλο τμήμα μαρμάρινου κίονα για την κατασκευή του ναού του Απόλλωνα στην Κλάρο της Μικράς Ασίας ανακάλυψε ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας, που με επικεφαλής την Ντέμπορα Κάρλσον σκάβει εδώ και τέσσερα χρόνια στη θαλάσσια περιοχή του Κιζίλμπουρουν, στη σημερινή νότια Τουρκία.
Το υποβρύχιο αερόστατο σηκώνει από τον βυθό το μαρμάρινο δωρικό κιονόκρανο που προοριζόταν για τον ναό του Απόλλωνα στην Κλάρο της Μικράς Ασίας
Το ναυάγιο χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ.
«Μετέφερε οκτώ γιγαντιαίους μαρμάρινους σπονδύλους και ένα κιονόκρανο δωρικού ρυθμού», εξηγεί η Κάρλσον.
Το συνολικό τους βάρος ήταν 50 τόνοι. Το πλοίο ναυάγησε σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Ιερό του Απόλλωνα στην Κλάρο, ένα φημισμένο μαντείο και θρησκευτικό κέντρο σαν αυτό των Δελφών. Η Κάρλσον είναι βέβαιη ότι ο κίονας προοριζόταν γι αυτό το ιερό. Και κάνοντας τους υπολογισμούς της υποστηρίζει ότι χρειαζόταν περί τα 20 θαλασσινά ταξίδια μεταξύ του Μαρμαρά, απ όπου προέρχεται το μάρμαρο, στη σημερινή βόρεια Τουρκία, και της Κλάρου για τους 14 κίονες του ναού.
Οι σπόνδυλοι ανελκύθηκαν με υποβρύχια αερόστατα
Πηγή ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: