Παραμόρφση του Κολούμπο δείχνουν οι υποθαλάσσιες έρευνες ανοιχτά της Σαντορίνης
Υπό «διακριτική παρακολούθηση» έχουν θέσει Γερμανοί και Έλληνες επιστήμονες το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο στη Σαντορίνη. Σε βάθος 500 μέτρων, φαίνεται πως σιγά σιγά παραμορφώνεται προκαλώντας σειρά από ασθενείς σεισμικές δονήσεις βαθιά κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.
«Είναι μια μικρή παραμόρφωση μερικά χιλιοστά του χιλιοστού, την οποία ανιχνεύσαμε τόσο στις πλαγιές του ηφαιστείου όσο και σε απόσταση 10 με 15 χιλιόμετρα περιμετρικά από αυτό», λέει στα «ΝΕΑ» ο Μάρτιν Χεντς, υποψήφιος διδάκτορας στο Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Ο κ. Χεντς εξετάζει τα δεδομένα από τα ειδικά όργανα που πόντισε μαζί με συναδέλφους του στο βορειοανατολικό άκρο της Σαντορίνης, με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού σκάφους «Αιγαίο». Κουνάει αρνητικά το κεφάλι του λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το ηφαίστειο αυτό, που εξερράγη τελευταία φορά το 1650, πρόκειται να ξαναναστώσει το Αιγαίο στο άμεσο μέλλον».
Το ηφαίστειο Κολούμπο έχει ύψος περίπου 480 μέτρα και καταλήγει σε έναν κρατήρα με διάμετρο περίπου 1,5 χιλιόμετρα. Μόλις 17 μέτρα πάνω από το στόμιό του βρίσκεται η επιφάνεια της θάλασσας. «Κάτω από το Κολούμπο, σε βάθος περίπου 5 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Γης, μεγάλες ποσότητες μάγματος ακολουθούν ανοδική πορεία προσπαθώντας να βρουν διέξοδο προς τον θαλάσσιο πυθμένα», λέει στα ΝΕΑ ο κ. Κώστας Παπαζάχος, αναπληρωτής καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Αντώνης Σαμαράς: Τι βάρυνε στην απόφαση για διαγραφή – Πώς απαντά το
Μαξίμου στις κατηγορίες του
-
Ευαγγελια Τσικρικα
Το γεγονός ότι η επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον
Κυριάκο Μητσοτάκη – που ήρθε σε συνέχεια πολλών ακόμη αν...
Πριν από 1 λεπτό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου